πρόγραμμα Απρίλη



                                                       πρόγραμμα Απρίλη 




Πέμπτη 4/4 στις 9:00μ.μ.
B.Y.S. TRIO
Αφιέρωμα στον Charlie Haden


O Charlie Haden (1939-2014) ήταν μια εμβληματική μορφή στον χώρο της τέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία. Ως κοντραμπασίστας ήταν ένας από αυτούς που άνοιξαν καινούριους δρόμους στον τρόπο που παίζεται το κοντραμπάσο ως συνοδευτικό αλλά και ως σολιστικό όργανο. Ο ήχος του ήταν ξεχωριστός και αναγνωρίσιμος. Ως προσωπικότητα τον ενδιέφερε έντονα η πνευματικότητα σε σχέση με τη μουσική, καθώς πίστευε ότι τη στιγμή του αυτοσχεδιασμού συνδεόμαστε με το θείο και με κάτι βαθύτερο μέσα μας που πηγάζει από τις απαρχές της ύπαρξης. Επίσης τον απασχολούσε ιδιαίτερα η πολιτική και στην πράξη. Ήταν πάντα με το μέρος των αδυνάμων, κάτι που εξέφραζε και μέσω της μουσικής, εξ ου και η δημιουργία της ''LIBERATION MUSIC ORCHESTRA” (LMO) η οποία έπαιζε μουσική που προερχόταν από χώρες όπου υπήρχαν απελευθερωτικά κινήματα.


Oι B.Y.S. TRIO είναι μια μπάντα που δημιούργησε ο κοντραμπασίστας Χρυσόστομος Μπουκάλης , με την πολύτιμη συνδρομή του Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο και Νίκου Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, στις αρχές του 2017,με σκοπό να παίξει τη μουσική του Charlie Haden και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό στο μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις δικές του, αλλά και άλλων συνθετών των οποίων τα κομμάτια συμπεριελάμβανε στο δικό του ρεπερτόριο. Οι B.Y.S. TRIO προσεγγίζουν το υλικό βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική πινελιά με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και την αισθητική του Charlie Haden.

Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο
Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα


LINKS δείγματα από προηγούμενες εμφανίσεις του σχήματος:











Παρασκευή 5/4 στις 9:00μ.μ. 
Chepkalo Projects

Το μουσικό σχήμα Chepkalo Projects παρουσιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια κυρίως από την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Αγαπημένοι ρυθμοί και σκοποί που ως συνήθως ακούμε από ορχήστρες χάλκινων πνευστών χωρίς λόγια, παρουσιάζονται αλλιώς: με τους στίχους τους. Στην πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση συμμετέχουν δύο φωνές, ένα ούτι, κιθάρα και κρουστά.


Χρυσούλα Παπαδοπούλου: φωνή, κιθάρα
Κατερίνα Τζιβίλογλου: φωνή
Κώστας Τσαρούχης: ούτι
Μυρτώ Αλεβίζου: κρουστά















Σάββατο 6/4 στις 9.00μ.μ.  
Κουαρτέτο Γιασεμί                                                                              
Το Γιασεμί είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο που αποτελείται από μουσικούς που προέρχονται από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή. Το Γιασεμί εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, εξερευνώντας τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία πλούσια μουσική παράδοση. 

Το Γιασεμί είναι: Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος













Πέμπτη 11/4 στις 9:00μ.μ.
Ορχήστρα Αραβικής Μουσικής

Ferket el Anwar - Arabic Orchestra


“Ferket El Anwar” στα αραβικά σημαίνει ορχήστρα του φωτός. Είναι μια ορχήστρα που ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα και εκτελεί παραδοσιακή, κλασική και σύγχρονη αραβική μουσική των χωρών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, σε συνθέσεις που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα.
Στόχος της ορχήστρας είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής των χωρών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, ώστε να αναδείξει τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και τους δεσμούς των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους κατά το πέρασμα των αιώνων με τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.


Ferket el Anwar - Arabic Orchestra

Αχμάντ Φαρίντ Ραστόμ: τραγούδι, ούτι
Ηλίας Φαχίδης: αραβικό νέυ
Μανώλης Χριστοδούλου: κανονάκι
Στέργιος Μητρούσης: κοντραμπάσσο
Γιώργος Αναγνωστόπουλος: ρεκ














Παρασκευή 12/4 στις 9:00μ.μ.
MUSAIC duo + dance

"Αναδυόμενες φουσκάλες ενός παραδοσιακού αναψυκτικού, μιά ευαίσθητη παιδική ψυχή, τα 5 βήματα μιάς μεγάλης περιπλάνησης, ο Άνθρωπος τότε και αύριο, το νυχτερινό τραγούδι της ερήμου, μια τζάζ βραδιά, ο καρπός μιας απροσδόκητης καλοκαρινής βροχής.” 
Ψηφίδες των μουσικών ιστοριών που θα σας παρουσιάσουμε
Οι MUSAIC αντλούν έμπνευση από την αρχέγονη σχέση των πνευστών (νεϊ/nay) και των κρουστών (frame drums, udu, κ.λπ) η οποία προσδίδει στον ήχο τους μια αμεσότητα και αίσθηση πληρότητας. Το ψηφιδωτό των MUSAIC περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις με ρίζες στις μουσικές του κόσμου. Οι δύο μουσικοί, μέσα από την αλληλεπίδραση και τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργούν ηχητικά τοπία, ερμηνεύοντας παραδοσιακές φόρμες μέσα από σύγχρονα βιώματα. Κάθε παράσταση για τους MUSAIC συνιστά μια πρόκληση, ένα ταξίδι στους τόπους και το χρόνο, ένα ταξίδι στις εμπνεύσεις και τις εκπλήξεις της στιγμής…

Η μουσική πρόταση του ντουέτου MUSAIC στηρίζεται σε 3 βασικά στοιχεία: -στο ηχητικό ταίριασμα και στη συμπληρωματικότητα αρχέγονων οργάνων όπως τα πνευστά (νεϊ/nay) και τα παραδοσιακά κρουστά (frame drums, udu, κ.λπ) -στην παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων που συχνά γεννήθηκαν μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και την ελεύθερη προσέγγιση παραδοσιακών ακουσμάτων καθώς και στη διάθεση εξέλιξης των μουσικών του κόσμου με βάση σύγχρονες ενορχηστρώσεις, επηρεασμένες από την τζαζ και άλλα σύγχρονα είδη μουσικής -στη σύμπραξη με άλλες μορφές καλλιτεχνικές έκφρασης όπως ο σύγχρονος χορός, οι εικαστικές τέχνες, η ποίηση.

Νεκτάριος Σταματέλος: πνευστά 
Γιάννης Ευσταθόπουλος: σύνολο κρουστών

guest: Μάτα Μάρα


https://www.facebook.com/musaicduo













Σάββατο 13/4 στις 9:00μ.μ.
Κατερίνα Τζιβίλογλου/Μύρων Γρεβετζάκης/ Θωμάς Μελετέας

Το αστικό λαϊκό τραγούδι υπό το χρώμα των ασυγκέραστων οργάνων

Με βάση τον ήχο της λύρας, του ουτιού, των κρουστών οργάνων και τριών φωνών, θα ταξιδέψουμε στα αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου του μεσοπολέμου, εφαρμόζοντας στο ρεμπέτικo και εν γένει το λαϊκό τραγούδι μια εναλλακτική ενορχηστρωτική προσέγγιση.



Κατερίνα Τζιβίλογλου:  τραγούδι & κρουστά
Μύρων Γρεβετζάκης:  λύρα & τραγούδι
Θωμάς Μελετέας:  ούτι & τραγούδι













Κυριακή 14/4 στις 9.00μ.μ. 
''VIOLA DA GAMBA LOOPS'' - Αντώνης Σκαμνάκης 

 O Αντώνης Σκαμνάκης θα παρουσιάσει το νέο του project : ''VIOLA DA GAMBA LOOPS'' με συνθέσεις του από το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και διασκευές κομματιών από τη Δυτική Αφρική, την Κρήτη και τη σύγχρονη μουσική καθώς και μεσαιωνικά κομμάτια από το ρεπρετόριο του οργάνου. Δυο βιόλες κι ένα loop-machine θα ενορχηστρώνουν το κάθε κομμάτι. Διάρκεια προγράμματος 1 : 20''





















Πέμπτη 18/4 στις 9:00μ.μ.
Paul Goodman Trio

Η μουσική είναι ένας τρόπος σφαιρικής επικοινωνίας. Υπάρχουν σημεία κάπου μέσα στον ακαθόριστο χώρο μεταξύ του ακροατή και του ερμηνευτή που δημιουργείται μουσική. Ο ακροατής και ο ερμηνευτής αποτελούν μια οντότητα και καθώς χτυπά η πένα ή το δοξάρι μια χορδή, ο ήχος μετουσιώνεται μέσα στον καθένα διαφορετικά. Η εξωτερίκευση αυτής της ουσίας προς τον μουσικό προκαλεί μία αέναη συνομιλία.

Ο Paul Goodman στο σάζι και τη λύρα, με τη συνοδεία της Μανωλίας Κοκολογιάννη στη λύρα και του Αλέξη Νόνη στα κρουστά, παρουσιάζει προσωπικές του συνθέσεις που συνδυάζουν τους ήχους των παλιών τρόπων και οργάνων, εκφέροντας ένα σύγχρονο άκουσμα οργανικής μουσικής.

Ο Paul Goodman είναι σύγχρονος μουσικός, συνθέτης και ενεργός ερμηνευτής του σαζιού και την Κρητικής λύρας. Μεγαλώνοντας σε ένα μουσικό περιβάλλον άρχισε να μαθαίνει όργανα και να δίνει συναυλίες από νεαρή ηλικία. Στα τέλη του 1990 άρχισε να εξερευνά τις μουσικές παραδόσεις και τους ιδιοματισμούς της Ελλάδας (ειδικά της Κρήτης), της Τουρκίας, των Βαλκανίων και άλλων περιοχών γύρω και πέρα από την Μεσόγειο. Αυτή η έρευνα τον οδήγησε στο “Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος” στην Κρήτη, όπου του δώθηκε η ευκαιρία να μάθει απευθείας και συχνά να παίξει με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως ο Ross Daly, ο Mehmet Erenler, ο Omer Erdoğdular, ο Habil Aliev, ο Ustad Rahim Kushnawaz, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, η Κέλυ Θωμά και ο Γιώργος Ξυλούρης μεταξύ άλλων.
Έχοντας από τότε απασχοληθεί κυρίως με την σύνθεση και την ερμηνεία, ο Paul συμμετείχε σε πολλές και ποικίλες συμπράξεις με μουσικούς από διάφορα περιβάλλοντα και κουλτούρες όπως το Yurodny – Myriada project που οργάνωσε ο μουσικός και παραγωγός Nick Roth και το Isole project στο οποίο συνεργάστηκε με το σχήμα Tarab Ensemble του Francesco Turrisi. Έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Σερβία συχνά ως προσκεκλημένος σολίστας.
Έχει πάρει μέρος στο θρυλικό Houdetsi Music Festival στο Χουδέτσι Hρακλείου στην Κρήτη, κάθε χρόνο για τα 7 χρόνια διεξαγωγής του, από το 2010 έως το 2016. Το Adriatiko Mediterraneo Festival στην Ανκόνα, Ιταλία, το Ethno Fusion Fest στο Βελιγράδι, Σερβία και το Festib’ Alzen στην Αλζάν, Γαλλία είναι μερικά από τα υπόλοιπα αξιοσημείωτα φεστιβάλ στα οποία έχει προσκληθεί.
Στις συνθέσεις του Paul Goodman ακούγονται διάφορα στοιχεία των επιρροών του, μέσα από το μοναδικό του μουσικό πρίσμα. Σκοπός του δεν είναι να εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη παράδοση αλλά μάλλον να δημιουργήσει μια νέα και αξιόλογη ακουστική εμπειρία μέσω του διαλόγου με πολλές από τις εκφάνσεις της μουσικής.

Η πρώτη του προσωπική παραγωγή με τίτλο “Strangely Familiar” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2015 και έλαβε πολύ θετικές κριτικές. Στην σύγχρονη δισκογραφία έχει συνεργαστεί με τους Yurodny, τους LocoMondo, τις Trio Tzane, τον Νίκο Παπαχρήστου και άλλους. Η δεύτερη συλλογή του με τίτλο “Yet” κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2019.


Paul Goodman: σάζι, λύρα
Μανωλία Κοκολογιάννη: λύρα
Αλέξης Νόνης: κρουστά















Παρασκευή 19/4 στις 9:00 μ.μ.
Perde kaldırma – συναυλία ανατολικής τροπικής μουσικής


 Όπως το να ξεκινάς έναν περίπατο από διαφορετικό σημείο του ίδιου μονοπατιού μπορεί να δώσει άλλη τροπή στο ταξίδι σου, έτσι και το να ξεκινάς μια μελωδία από διαφορετικό σημείο της ίδιας κλίμακας μπορεί να δώσει ένα τελείως ξεχωριστό άκουσμα στο μελωδικό σου ταξίδι – κι αυτή ακριβώς είναι η μαγεία των τροπικών μουσικών. Με τον όρο «perde kaldırma» οι Τούρκοι μουσικοί ονομάζουν μια τέτοια αυτοσχεδιαστική άσκηση ανάβασης από τον ένα μπερντέ στον επόμενο και – κατά συνέπεια – μετάβασης απ’ το ένα μακάμ στο άλλο. Με τον ίδιο όρο, τρεις μουσικοί σας προσκαλούν σε μια αντίστοιχη διαδρομή με μελωδίες της λόγιας οθωμανικής μουσικής, της ελληνικής παράδοσης, αλλά και της ψαλτικής τέχνης, με σκοπό να αναδείξουν την εναλλαγή της μουσικής αίσθησης, όπως αυτή προκύπτει ξεκινώντας κάθε καινούριο φορά από τον αμέσως επόμενο φθόγγο της ίδιας κλίμακας.

Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: φωνή
Νίκος Παραουλάκης: νέυ












Σάββατο 20/4 στις 9:00μ.μ. 
Το Νησί-μουσική παράσταση 
Γιάννης Κωσταρής & Ραφαήλ Μελετέας
Το νησί είναι μια μουσική αφήγηση όπου διασκευές γνωστών τραγουδιών εναλλάσσονται με νέα τραγούδια του Γιάννη Κωσταρή κι ανασαίνουν μέσα από την ποίηση σπουδαίων ποιητών, καθώς και μέσα από ποιήματα, από την πρώτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Κωσταρή, Εθεάθην μισός, εκδ. Κέδρος

Γιάννης Κωσταρής: φωνή, ερμηνεία 
Ραφαήλ Μελετέας: πιάνο, διασκευές














Κυριακή 21/4 στις 9:00μ.μ.
Μουσική βαλίτσα

«Δυο φίλοι μουσικοί, ταξιδεύουν με γεμάτες βαλίτσες στον μαγικό κόσμο της μουσικής, με ένα εκ πρώτης όψεως ετερόκλητο πρόγραμμα.

Από τον Bach στον Χατζιδάκι, από τον Eric Satie στον Piazzolla και τον Τσιτσάνη...καθώς και πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Ζαχαρέλλη.
Μουσικές συγκινητικές και τραγούδια αποκαλυπτικά-μια αληθινή μάτια στον κόσμο!»


Γιάννης Ζαχαρέλλης: κιθάρα, τραγούδι
Αντώνης Αθανασόπουλος: βιολί, μαντολίνο