Μαγικές Σουρικάτες/θέατρο για παιδιά

                                                     Μαγικές Σουρικάτες
Η μουσικοθεατρική ομάδα «Μαγικές Σουρικάτες» παρουσιάζει παραστάσεις φτιαγμένες για παιδιά από 4 ετών και άνω και ταξιδεύει σε σχολεία και χώρους όπου συχνάζουν παιδιά.

Οι «Μαγικές Σουρικάτες» δημιουργήθηκαν το 2014 με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδος Βαλεντίνης Σιόβα, μετά από την καλλιτεχνική συνεύρεση των μελών της στο χώρο έκφρασης Zp87 και παρουσιάζουν παραστάσεις φτιαγμένες για παιδιά από 4 ετών και άνω.
Με όχημα θεατρικές διασκευές αγαπημένων μύθων και ιστοριών που θέτουν ερωτήματα τα οποία απασχολούν τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες, οι παραστάσεις μέσα από το θέατρο και τη ζωντανή μουσική γίνονται αφορμή για ψυχαγωγία, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.
παραστάσεις:Στη χώρα του Αλλαζοτάν
               Ο λαγός και η χελώνα φόρεσαν μια παντελόνα


                          


                                                            Στη χώρα του Αλλαζοτάν

Μια διαδραστική μουσική παράσταση βασισμένη στις Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, για τη φιλία, τη μοναξιά, την αλαζονεία, τη φιλοξενία, τις αλλαγές στη ζωή μας...


                              

Μια σουρικάτα μαγική βρίσκεται σε μια πολιτεία εξωτική,

σ’ έναν τόπο που όλα αλλάζουν στη στιγμή

και τίποτα δεν μένει το ίδιο για…καιρό πολύ!

Τι θα της συμβεί;; Θα αλλάξει στη στιγμή;

Θα παραμείνει με τη δική της τη μορφή…

θα ξεφύγει από το ξωτικό που την απειλεί…;

Κάποιες απορίες θα λυθούν στη σκηνή…

μα κάποιες άλλες θέλουν συζήτηση αρκετή…

με τη δασκάλα ή τη μαμά μαζί…

και κάποιες μας τις λύνει η ίδια η ζωή…Μια μικρή σουρικάτα ζει μια μαγική και αστεία περιπέτεια με μικρές αλλά και μεγαλύτερες αλλαγές. Τι θα κάνει; Πώς θα τα καταφέρει;….
Τί σημαίνει αλλαγή; Τι συμβαίνει όταν τα πράγματα αλλάζουν; Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτούμε μικρές και μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά; Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του χρησιμοποιεί μύθους της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που περιέχουν στοιχεία μεταμόρφωσης για να μιλήσει για την αλλαγή. Στην παράστασή μας, επιλέγοντας με μεγάλη προσοχή σε σχέση με την παιδαγωγική τους αξία, ιστορίες από τις «Μεταμορφώσεις», παρουσιάζουμε μια αισιόδοξη οπτική για τις αλλαγές στις ζωές μας. Αλλαγές που, κάποιες φορές μοιάζουν ακατανόητες και οδυνηρές και κάποιες άλλες μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συμβούν. Όπως και να έχει λοιπόν, εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι όταν  έχουμε αποδεχτεί την αλλαγή σαν βασικό στοιχειό της ζωής, όταν βρίσκουμε τη δύναμη και την ωριμότητα να  διαχειριστούμε και να ανταπεξέλθουμε στη νέα πραγματικότητα παίρνοντας κάθε φορά ένα νέο μάθημα και αντλώντας γνώση.     

Έχουμε λοιπόν την χαρά να σας παρουσιάσουμε μια παράσταση με πολλαπλά οφέλη για τους μικρούς θεατές. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής ενώ γνωρίζουν διαφορετικούς μύθους που πραγματεύονται το ίδιο θέμα,  σύμφωνα με τις αρχές της διαθεματικότητας μέσα από μια μουσική παράσταση που υφαίνει έναν ξεχωριστό κόσμο χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την ζωντανή μουσική και το παιχνίδι, με χιούμορ και σεβασμό απέναντι  στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας.  

                                                                                            
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα
 Μουσική: DILEMMA & Μιχάλης Καλογεράκης
Παίζουν: Αριάδνη Δημοκρασσά / Κατερίνα Πατσιάνη &  Μιχάλης Καλογεράκης

                              

                  
                             Ο λαγός και η χελώνα φόρεσαν μια παντελόνα


    

 Ο λαγός και η χελώνα δυο ζωάκια τόσο μόνα

ψάχνοντας στον αχυρώνα μια μικρή μικρή βελόνα

δώσαν μια με τον αγκώνα! Είπε ο ένας «βρακοζώνα»!

είπε η άλλη «απατεώνα»! Άρπαξαν μία σφεντόνα

εξεχείλισε η σταγόνα και ξεκίνησαν αγώνα…

πέσανε σ’ έναν τυφώνα… ταξιδέψαν ως τη Λισαβόνα

κι από κει στη Βαβυλώνα, πίσω πάλι στην Ανκόνα

κι ωπ! ξανά στον αχυρώνα! Να σου και μια παντελόνα…!


Ο Λαγός και η Χελώνα, ο αγαπημένος μύθος του Αισώπου, είναι μια από τις πρώτες ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά καθώς δίνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να θίξουν σημαντικά θέματα.  Στη δική μας παράσταση, οι δυο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό, το ναρκισσισμό, την ιεράρχηση, την αποτυχία….και μαθαίνουν ότι το «μαζί» έχει άλλη δύναμη.

Η αλληλοβοήθεια και η αλληλοστήριξη μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε δραστηριότητα και να μετατρέψουν έναν αγώνα δρόμου σε ένα παιχνίδι με πολύ γέλιο, πολλές τούμπες αλλά και πολλές προσπάθειες…κι όλα αυτά μέσα από μια παντελόνα που το ένα της μπατζάκι φοράει ο Λαγός και το άλλο η Χελώνα...για να δούμε, θα καταφέρουν να τερματίσουν…;

                                                                                            

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα
 Μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης
Παίζουν: Αριάδνη Δημοκρασσά / Κατερίνα Πατσιάνη &  Μιχάλης Καλογεράκης


Από 17 Ιανουαρίου 2017