πρόγραμμα Μάρτη




                                                      πρόγραμμα Μάρτη





Σάββατο 2/3 στις 9:00 μ.μ.
Perde kaldırma – συναυλία ανατολικής τροπικής μουσικής


 Όπως το να ξεκινάς έναν περίπατο από διαφορετικό σημείο του ίδιου μονοπατιού μπορεί να δώσει άλλη τροπή στο ταξίδι σου, έτσι και το να ξεκινάς μια μελωδία από διαφορετικό σημείο της ίδιας κλίμακας μπορεί να δώσει ένα τελείως ξεχωριστό άκουσμα στο μελωδικό σου ταξίδι – κι αυτή ακριβώς είναι η μαγεία των τροπικών μουσικών. Με τον όρο «perde kaldırma» οι Τούρκοι μουσικοί ονομάζουν μια τέτοια αυτοσχεδιαστική άσκηση ανάβασης από τον ένα μπερντέ στον επόμενο και – κατά συνέπεια – μετάβασης απ’ το ένα μακάμ στο άλλο. Με τον ίδιο όρο, τρεις μουσικοί σας προσκαλούν σε μια αντίστοιχη διαδρομή με μελωδίες της λόγιας οθωμανικής μουσικής, της ελληνικής παράδοσης, αλλά και της ψαλτικής τέχνης, με σκοπό να αναδείξουν την εναλλαγή της μουσικής αίσθησης, όπως αυτή προκύπτει ξεκινώντας κάθε καινούριο φορά από τον αμέσως επόμενο φθόγγο της ίδιας κλίμακας.

Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: φωνή
Νίκος Παραουλάκης: νέυ















Κυριακή 3/3 στις 9:00μ.μ. 
Wolfe and the Graham-Celtic music

Ο Stuart Graham και η Becka Wolfe, παίζουν μαζί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τραγουδούν αγαπημένες παραδοσιακές μελωδίες από τον τόπο τους, όπως και αρκετές νέες που συνέλεξαν στο δρόμο... Από αργά ατμοσφαιρικά μέχρι ξεσηκωτικά χορευτικά κομμάτια.
Ο Stuart Graham έπαιζε ήδη αρκετά χρόνια  Ιρλανδικό μπουζούκι, όταν γνώρισε την Becka Wolfe στην πόλη Nablus της Παλαιστίνης. Μαζί παίζουν Κέλτικη μουσική, συχνά αναμεμειγμένη με άλλα είδη, εμπνευσμένοι από άλλες παραδώσεις που συνάντησαν ανά την Ευρώπη τα τελευταία 8 χρόνια.
Έπειτα από πολλή προσπάθεια και υποσχέσεις για το καταπληκτικό Ελληνικό φαγητό και την φιλοξενία, ο Stuart Graham έρχεται να παρουσιάσει στην Ελληνική μουσική σκηνή τον τρομερό αυτό συνδιασμό Κέλτικης και Ελληνικής μουσικής κουλτούρας: Το Ιρλανδικό μπουζούκι. 
To αποτέλεσμα... άγνωστο!


Coming to Greece for the first time Stuart Graham (Irish bouzouki) and Becka Wolfe (fiddle) play and sing the music they love from the traditions of their native lands, as well as a few new ditties they've picked up along the way, from slow airs through to energetic toe-tapping dance music. Stuart Graham has been playing the Irish Bouzouki for many years and met Becka Wolfe in Nablus in Palestine. The rest is a mish-mash of cultures, music and encounters throughout Europe over the past eight years. After much persuasion and promises of excellent Greek food and hospitality, Stuart Graham is coming to introduce the Athenian music scene to the formidable fusion of Celtic and Greek musical culture - the Irish bouzouki. We cannot predict the result.


Becka Wolfe: βιολί
Stuart Graham:  ιρλανδέζικο μπουζούκι














Πέμπτη 14/3 στις 9:00μ.μ.
Paul Goodman Trio

Η μουσική είναι ένας τρόπος σφαιρικής επικοινωνίας. Υπάρχουν σημεία κάπου μέσα στον ακαθόριστο χώρο μεταξύ του ακροατή και του ερμηνευτή που δημιουργείται μουσική. Ο ακροατής και ο ερμηνευτής αποτελούν μια οντότητα και καθώς χτυπά η πένα ή το δοξάρι μια χορδή, ο ήχος μετουσιώνεται μέσα στον καθένα διαφορετικά. Η εξωτερίκευση αυτής της ουσίας προς τον μουσικό προκαλεί μία αέναη συνομιλία.

Ο Paul Goodman στο σάζι και τη λύρα, με τη συνοδεία της Μανωλίας Κοκολογιάννη στη λύρα και του Αλέξη Νόνη στα κρουστά, παρουσιάζει προσωπικές του συνθέσεις που συνδυάζουν τους ήχους των παλιών τρόπων και οργάνων, εκφέροντας ένα σύγχρονο άκουσμα οργανικής μουσικής.

Ο Paul Goodman είναι σύγχρονος μουσικός, συνθέτης και ενεργός ερμηνευτής του σαζιού και την Κρητικής λύρας. Μεγαλώνοντας σε ένα μουσικό περιβάλλον άρχισε να μαθαίνει όργανα και να δίνει συναυλίες από νεαρή ηλικία. Στα τέλη του 1990 άρχισε να εξερευνά τις μουσικές παραδόσεις και τους ιδιοματισμούς της Ελλάδας (ειδικά της Κρήτης), της Τουρκίας, των Βαλκανίων και άλλων περιοχών γύρω και πέρα από την Μεσόγειο. Αυτή η έρευνα τον οδήγησε στο “Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος” στην Κρήτη, όπου του δώθηκε η ευκαιρία να μάθει απευθείας και συχνά να παίξει με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως ο Ross Daly, ο Mehmet Erenler, ο Omer Erdoğdular, ο Habil Aliev, ο Ustad Rahim Kushnawaz, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, η Κέλυ Θωμά και ο Γιώργος Ξυλούρης μεταξύ άλλων.
Έχοντας από τότε απασχοληθεί κυρίως με την σύνθεση και την ερμηνεία, ο Paul συμμετείχε σε πολλές και ποικίλες συμπράξεις με μουσικούς από διάφορα περιβάλλοντα και κουλτούρες όπως το Yurodny – Myriada project που οργάνωσε ο μουσικός και παραγωγός Nick Roth και το Isole project στο οποίο συνεργάστηκε με το σχήμα Tarab Ensemble του Francesco Turrisi. Έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Σερβία συχνά ως προσκεκλημένος σολίστας.
Έχει πάρει μέρος στο θρυλικό Houdetsi Music Festival στο Χουδέτσι Hρακλείου στην Κρήτη, κάθε χρόνο για τα 7 χρόνια διεξαγωγής του, από το 2010 έως το 2016. Το Adriatiko Mediterraneo Festival στην Ανκόνα, Ιταλία, το Ethno Fusion Fest στο Βελιγράδι, Σερβία και το Festib’ Alzen στην Αλζάν, Γαλλία είναι μερικά από τα υπόλοιπα αξιοσημείωτα φεστιβάλ στα οποία έχει προσκληθεί.
Στις συνθέσεις του Paul Goodman ακούγονται διάφορα στοιχεία των επιρροών του, μέσα από το μοναδικό του μουσικό πρίσμα. Σκοπός του δεν είναι να εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη παράδοση αλλά μάλλον να δημιουργήσει μια νέα και αξιόλογη ακουστική εμπειρία μέσω του διαλόγου με πολλές από τις εκφάνσεις της μουσικής.

Η πρώτη του προσωπική παραγωγή με τίτλο “Strangely Familiar” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2015 και έλαβε πολύ θετικές κριτικές. Στην σύγχρονη δισκογραφία έχει συνεργαστεί με τους Yurodny, τους LocoMondo, τις Trio Tzane, τον Νίκο Παπαχρήστου και άλλους. Η δεύτερη συλλογή του με τίτλο “Yet” κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2019.


Paul Goodman: σάζι, λύρα
Μανωλία Κοκολογιάννη: λύρα
Αλέξης Νόνης: κρουστά










Παρασκευή 15/3 στις 9:30μ.μ. 
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ»

Η Ζαχαρούλα Κληματσάκη και η Μαρία Μπεθάνη εμπνέονται από μύθους, θρύλους, παραμύθια και δημιουργούν τη δική τους σκοτεινή ιστορία. Με αφετηρία την τέχνη της αφήγησης και μέσα από το διάλογο μουσικής και ποίησης, ο έρωτας, ο θάνατος, η εκδίκηση και το πάθος παίρνουν μορφή και ζωντανεύουν επί σκηνής. Μια παράσταση αφήγησης με μουσικές που ονειρευτήκαμε, τραγούδια που σιγοψιθυρίσαμε και ποιήματα που ξεχάσαμε να πούμε.

κείμενο - μουσική: Mαρία Μπεθάνη
αφήγηση-τραγούδι : Ζαχαρούλα Κληματσάκη & Mαρία Μπεθάνη














Σάββατο 16/3 στις 9:00μ.μ.
ΤΟ ΟΥΤΙ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ

Μετά από πολύχρονη παραμονή στην Παλαιστίνη, ο ουτίστας Δημήτρης Μικέλης επιστρέφοντας στην Ελλάδα επιχειρεί να φέρει μαζί του μία αισθητική στο παίξιμο του εστιάζοντας αποκλειστικά πάνω το ύφος των Αράβων τόσο στην ανάπτυξη των μακάμ μέσω του αυτοσχεδιασμού όσο και της απόδοσης αγαπημένων τραγουδιών με τρόπο βιρτουόζικο και χωρίς λόγια αλλά και οργανικών μουσικών θεμάτων από το αραβικό ρεπερτόριο. Μαζί του ο πολύπειρος και διακεκριμένος Μανούσος Κλαπάκης στο ρεκ (αραβικό ντέφι) ο οποίος συμπληρώνει και ανυψώνει με την δεξιοτεχνία του τον ήχο του νεοσύστατου ντουέτου το οποίο έχει στόχο να δώσει το απόσταγμα της μουσικής της Μέσης Ανατολής.


Δημήτρης Μικέλης: ούτι
Μανούσος Κλαπάκης: ρεκ (αραβικό ντέφι)














Κυριακή 17/3 στις 9:00μ.μ.
Grambery in Zp87

Το ντουέτο των Grambery δημιουργήθηκε στην Κατερίνη το καλοκαίρι του 2018. Αποτελείται από δυο ανθρώπους που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Άρτα το 2011, έγιναν φίλοι, αργότερα συγκάτοικοι και σήμερα χαράζουν μία κοινή πορεία. Με κύριο θέμα την ποντιακή μουσική, ακούγονται παλιές και νέες συνθέσεις από την Ελλάδα και την Μαύρη Θάλασσα..

Βασικό στοιχείο ο αυτοσχεδιασμός και η διάθεση τους να δημιουργήσουν ένα νέο σύγχρονο ήχο με την λύρα και το ούτι με επιρροές από μουσικά είδη και παραδόσεις του κόσμου.. «Επεξεργάζονται» μουσικές δημιουργίες του παρελθόντος στο παρόν, χτίζοντας το δικό τους μέλλον..

Γιώργος Αμπερίδης: ποντιακή Λύρα
Γκραίκος Θάνος: ούτι















Πέμπτη 21/3 στις 9:00μ.μ.
Χρυσόστομος Μπουκάλης/Μαρία Πλουμή 


Δύο κατ' εξοχήν συνοδευτικά όργανα σε μια ζωντανή συνομιλία, εξερευνούν τα εκφραστικά τους μέσα και μοιράζονται τους διαφορετικούς τους κόσμους. Παίζουν, τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν ο Χρυσόστομος Μπουκάλης (κοντραμπάσο) και η Μαρία Πλουμή (λαούτο).





















Παρασκευή 22/3 στις 9:00μ.μ
Γυμνόστιχα τραγούδια


Μια κιθάρα και δυο φωνές σε μια διαδρομή με τραγούδια που αγαπήσαμε και με ενδιάμεσους σταθμούς, στα καινούρια τραγούδια του Δημήτρη Παύλου.

Κιθάρα, φωνή: Δημήτρης Παύλου
Φωνή: Εύη Ρεντίφη

Guests: Αλέξανδρος Φωτιάδης & Μιχάλης Δήμας



















Σάββατο 23/3 στις 9:00μ.μ.
Σόλο Ούτι Ηλίας Μαρκαντώνης
Ο Ηλίας Μαρκαντώνης με το ούτι του, κουβαλώντας επιρροές από ουτίστες του χθες και του σήμερα, πλάθει ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες όπου αντηχεί το ούτι.
Ενώνοντας παραδόσεις διαφορετικών τόπων και χρόνων, διάφορες τεχνικές και κουρδίσματα, σε μία διαδρομή που πηγαίνει πότε μπρος και πότε πίσω στο χρόνο.
Αφουγκράζεται προσωπικότητες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού οργάνου κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου, με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις.
Μάρκος Μελκόν, Γιώργος Μπατζανός, Αγάπιος Τομπούλης, Udi Hrant, Munir και Jamil Bashir, Ara Dingjian, Χρίστος Τσιαμούλης, Haig Yazdjian, Farid El Atrash, Yurdal Tokcan, John Berberian, Καρυοφύλλης Δοϋτσίδης, Anouar Brahemm, Νίκος Σαραγούδας είναι παλιοί και σύγχρονοι δεξιοτέχνες του οργάνου των οποίων χαρακτηριστικές συνθέσεις παρουσιάζονται διασκευασμένες για ένα σόλο πρόγραμμα, σε μία απόπειρα να γεμίσει με ένα ούτι με μία φωνή το χώρο και τις καρδιές…

Μουσική επιμέλεια-ερμηνεία: Ηλίας Μαρκαντώνης












Κυριακή 24/3 στις 8:00μ.μ.
ΘΕ.Σ.Π.Ι.-ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της


Η ΘΕ.Σ.Π.Ι.(Θεατρική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) για πρώτη φορά, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της. Μέσα από τα λόγια παλιών και νέων μελών γίνεται ένα θεατρικό ταξίδι το οποίο ξεκινά από το 1983 και φτάνει μέχρι και το σήμερα. Αυτό το ταξίδι είχε δυσκολίες, πολύτιμες εμπειρίες αλλά κι έναν κοινό σκοπό, το φοιτητικό ερασιτεχνικό θέατρο...





















Πέμπτη 28/3 στις 9:00μ.μ.
Jazzittarius Duo


“Jazzittarius Duo” είναι ένα μη συμβατικό jazz ντουέτο που εξερευνά την ανάμειξη της ηχητικής κρουστότητας των τυμπάνων και του ακουστικού πιάνου. Παρουσιάζονται διασκευές jazz standards αλλά και κομματιών από την ελληνική παράδοση και την Rock, χρησιμοποιώντας ως δομικά συστατικά τα αρχέτυπα τόσο της μοντέρνας (modal – post bop) jazz, όσο και της κλασικής μουσικής. Συμμετέχει εκτάκτως ένα cello με σκοπό τον πειραματισμό στην γεφύρωση διαφορετικών μουσικών αντιλήψεων.

Stefanos Kozanis: piano
Karina Ruby: drums
Sissy Barakari: cello (guest)













Παρασκευή 29/3 στις 9:00μ.μ. 
Το Νησί-μουσική παράσταση 
Γιάννης Κωσταρής & Ραφαήλ Μελετέας
Το νησί είναι μια μουσική αφήγηση όπου διασκευές γνωστών τραγουδιών εναλλάσσονται με νέα τραγούδια του Γιάννη Κωσταρή κι ανασαίνουν μέσα από την ποίηση σπουδαίων ποιητών, καθώς και μέσα από ποιήματα, από την πρώτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Κωσταρή, Εθεάθην μισός, εκδ. Κέδρος

Γιάννης Κωσταρής: φωνή, ερμηνεία 
Ραφαήλ Μελετέας: πιάνο, διασκευές












Σάββατο 30/3 στις 9:00μ.μ. 
Περικλής Παπαπετρόπουλος
Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος θα παίξει και θα τραγουδήσει, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο σάζι και τις μελωδίες που αυτό συνοδεύει, στην τουρκική λαϊκή μουσική.