πρόγραμμα Φεβρουαρίου
                                                      πρόγραμμα Φεβρουαρίου


Πέμπτη 2/2 στις 9:00 μ.μ.
"Κλωστή απ' το φεγγάρι, βελόνι απ΄τον ήλιο" - αφήγηση παραμυθιών

"Κλωστή απ' το φεγγάρι, βελόνι απ' τον ήλιο" υφαίνουν τα παραμύθια που θα μοιραστεί η αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή με ενήλικο κοινό και έφηβους. Ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος θα παίζει αυλούς και κιθάρα, ενώ η ζωγράφος Μαρία Πάστρα θα μεταφέρει στον καμβά, λόγια και εικόνες, που ξεπηδούν καθώς τα παραμύθια συνομιλούν με τη μουσική.

Παραμύθια που φωτίζει, άλλοτε, ένα φως αμυδρό ή γλυκό, άλλοτε έντονο, καθαρό, ή λυτρωτικό, μας ταξιδεύουν μαζί με τους ήρωες τους σε ένα βασίλειο μαγεμένο, σε ένα ξέφωτο, σε μια άγρια χαράδρα, στο βυθό της θάλασσας και στη μέση του ωκεανού…

Οι ήχοι των πνευστών και της κιθάρας τα αγκαλιάζουν, τα πινέλα και τα χρώματα φωτίζουν κρυμμένες αλήθειες τους στον καμβά.

 αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή
 αυλούς, κιθάρα: Θύμιος Παπαδόπουλος
 ζωγραφίζει: η Μαρία ΠάστραΣάββατο 4/2 στις 9:00μ.μ.
λούπα_και_παραλλαγή

…μια κιθάρα…μια φωνή…αγγλικός στίχος…live loop recording

Το ντουέτο ΕιρηΝικός παρουσιάζει το νέο του project με τίτλο λούπα και παραλλαγή.
Πρόκειται για ένα project με πειραματική διάθεση που περιλαμβάνει προσωπικές συνθέσεις καθώς και πρωτότυπες διασκευές. Θα πειραχτούν τραγούδια των: Youn Sun Nah, The Gathering, Portishead, Donna Summer κ.ά.

Ειρήνη Χαριτάκη: φωνή, live looping
Νίκος Τσάτσας: κιθάρα, live looping
Κυριακή 5/2 στις 8:00 μ.μ

"Κλωστή απ' το φεγγάρι, βελόνι απ΄τον ήλιο" - αφήγηση παραμυθιών

Παραμύθια που φωτίζει, άλλοτε, ένα φως αμυδρό ή γλυκό, άλλοτε έντονο, καθαρό, ή λυτρωτικό, μας ταξιδεύουν μαζί με τους ήρωες τους σε ένα βασίλειο μαγεμένο, σε ένα ξέφωτο, σε μια άγρια χαράδρα, στο βυθό της θάλασσας και στη μέση του ωκεανού…

Οι ήχοι των πνευστών και της κιθάρας τα αγκαλιάζουν, τα πινέλα και τα χρώματα φωτίζουν κρυμμένες αλήθειες τους στον καμβά.

 αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή
 αυλούς, κιθάρα: Θύμιος Παπαδόπουλος
 ζωγραφίζει: η Μαρία Πάστρα

Σάββατο 11/2 στις 9:30μ.μ.
Παραλλαγές για Άρπα- Clio K

Αυτοσχεδιάζοντας σε Θέματα της ελληνικής μουσικής Παράδοσης

Η Clio K θα παρευρεθεί πάλι στο Zp87 για μια διαφορετική μουσική βραδιά σόλο άρπας, αυτήν την φορά ξετυλίγοντας αυτοσχεδιασμούς γύρω από την ελληνική παράδοση και τις καινούργιες της συνθέσεις.
Η μουσική ελληνική παράδοση απασχολεί αρκετά τους σημερινούς μουσικούς, η Clio K την προσεγγίζει με σεβασμό, αλλά και ελεύθερο πνεύμα για να δημιουργήσει μια προσωπική αφήγηση στην άρπα. Ο αυτοσχεδιασμός είναι το ίδιο με την ζωή, ευαίσθητο και εφήμερο πράγμα, η κάθε ομορφιά και αίσθηση έρχεται για να λάμψει μόνο για μια στιγμή.
Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια αλλιώτικη βραδιά, όπου θα είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, έτοιμοι για το ταξίδι!

Τετάρτη 15/2 στις 9:00μ.μ.
Osmosis* Project

Μια ιδιαίτερη φωνή, η Αθηνά Χιώτη με συνοδοιπόρους τον Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο τον Χρυσόστομο Μπουκάλη στο κοντραμπάσο και τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς στην Αργεντινή, την Κορσική, την Κάτω Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, αλλά και την Ελλάδα. Μια αλλιώτικη μουσική ανάγνωση πάνω σε τραγούδια του κόσμου, όπου η jazz μουσική, το ethnic στοιχείο, ο ποιητικός λόγος, ο πειραματικός ήχος και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί αναδεύονται αρμονικά και αναδύουν τα μεθυστικά τους αρώματα.
Ένα μουσικό εγχείρημα όπου η φωνή συναντά ένα πιάνο τριο και μαζί συνθέτουν ιστορίες με φόντο την παράδοση και όχημα την jazz και όχι μόνο.

Αθηνά Χιώτη: φωνητικά
Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
Χρυσόστομος Μπουκάλης: κόντραμπάσο, φωνητικά

*= η διάχυση στοιχείων μέσα σε άλλα, αλληλεπίδραση


Παρασκευή 17/2 στις 9:00μ.μ.
Σαρκιά και οργανικοί σκοποί της Πόλης

Το είδος του Şarkı αποτελεί την πλέον διαδεδομένη και δημοφιλή μορφή φωνητικής σύνθεσης από τα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα, αναφορικά με την Λόγια Οθωμανική μουσική. Ωστόσο, η εν λόγω συνθετική φόρμα, ουσιαστικά θα κυριαρχήσει στον χώρο της αστικής μουσικής επιτέλεσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Πιο συγκεκριμένα αποτέλεσε μια ευέλικτη αλλά συγχρόνως περιεκτική φόρμα φωνητικού τραγουδιού με συγκεκριμένη ωστόσο μελωδική, στιχουργική και ρυθμική πλοκή. Οι χώροι που συνήθως εκτελείτο τέτοιο ρεπερτόριο ήταν τα λεγόμενα Meyhane (οινοποτεία) της ευρύτερης περιοχής του Γαλατά και του Kumkapı. Η καλλιτεχνική δε παρουσία των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής επικράτειας (ρωμαίικης, αρμένικης, εβραϊκής) στους εν λόγω χώρους και η συνθετική τους συμβολή στην καθιέρωση της φόρμας του Şarkı σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθεί ως καίρια και καθοριστική.

Νίκος Ανδρίκος: φωνή, λάφτα
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι, yaylı tanbur


Σάββατο 18/2 στις 9:30μ.μ.
Σταθμοί στο ελληνικό τραγούδι

Μια αναδρομή σε τραγούδια-σταθμούς που διαμόρφωσαν την μουσική μας ιστορία και χαρακτήρισαν την εκάστοτε εποχή,από τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα, στο λαϊκό του '50 και του '60 κι έπειτα στην μεταπολίτευση μέχρι την δεκαετία του '80 και στα σύγχρονα χρόνια..Εκτός από τα ίδια τα τραγούδια και τα συγκινησιακά φορτία που κουβαλούν,ο Γιάννης Κωσταρής μαζί με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Αλτή διερευνούν το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε περιόδου, παρουσιάζοντας τα ιστορικά στοιχεία μέσα στα οποία γεννήθηκαν τα τραγούδια καθώς και διαφορές άγνωστες ιστορίες πίσω από αυτά...
Γιάννης Κωσταρής: φωνή,παρουσίαση
Γιώργος Αλτής: μπουζούκι,μουσική έρευνα
Σπύρος Πανταζής: κιθάρα

Κυριακή 19/2 στις 8:00 μ.μ
Duodecim Scripta.

Ένα παιχνίδι χρόνια ξεχασμένο.
Έργα των Prokofiev, Koshkin, Podgaits, που γράφτηκαν με αφορμή λογοτεχνικά έργα των Tolstoy, Poe, Shakespear, και μουσική που συνέθεσαν ο Pasternak, ο Lorca και ο Nietzsche αλλά και η Λένα Πλάτωνος, καθώς και πρωτότυπα έργα,σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι ανάμεσα στις νότες και τις λέξεις.

Ξένια Τσέλιγκα: μπαγιάν
Δέσπω Βαρουδάκη: κιθάρα -μαντολίνο
Παρασκευή 24/2 στις 9:00μ.μ.
Solis Barki & οι μαθητές του 
El Ray & Sushi Knives 

Ο Σόλη Μπαρκί και οι μαθητές του από το εργαστήρι κρουστών του Zp87, σε μια ιδιαίτερη βραδιά με  μουσικές προκλήσεις. H Αθηνά Χιώτη στη φωνή  ερμηνεύει σεφαραδίτικα τραγούδια και το ντουέτο Sushi Knives  ακροβατεί μεταξύ ambient ήχων, έντονου αυτοσχεδιασμού, και απρόσμενων εξελίξεων με την ηλεκτρική λύρα, τα συνθεσάιζερ και τα τύμπανα σε κυρίαρχο ρόλο.


El Rey
Αθηνά Χιώτη: φωνή
Σόλης Μπαρκί: πλειάδα κρουστών και ιδιόφωνων

Sushi Knives
Δημήτρης Χιώτης: ηλεκτρική λύρα, synths
Γιάννης Ηλιάκης: τύμπανα, synths, φωνητικά
Σάββατο 25/2 στις 7:00μ.μ.
Λαϊκά παραμύθια της Αποκριάς


Ο Θοδωρής Ίντας ανοίγει το σακούλι του και μας αφηγείται λαϊκά παραμύθια της Αποκριάς. Παραμύθια που θα σας κάνουν ακόμα και να γελάσετε με την ψυχή σας. Παραμύθια με πρωταγωνιστές ήρωες ξεχωριστούς. Παραμύθια που σκορπίζουν μηνύματα σε όλους όσους τεντώσουν τα αυτιά τους και ανοίξουν την καρδιά τους

Αφήγηση: Θοδωρής ΊνταςΣάββατο 25/2 στις 9:00μ.μ.
Harris Lambrakis Quartet


Δέκα σχεδόν χρόνια από την δημιουργία του και με δύο δίσκους στο ενεργητικό του (Θέα και Μετέωρα), το Χάρης Λαμπράκης Quartet θα βρεθεί για μία ακόμη βραδιά στο Zp87, για να παίξει παλιότερες συνθέσεις του αλλά και νέο υλικό.

Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα
Δημήτρης Θεοχάρης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο
Χάρης Λαμπράκης: νέυ*σε όλες μας τις εκδηλώσεις είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά