πρόγραμμα Μαΐου


                                                          πρόγραμμα Μαΐου


Σάββατο 6/5 στις 7:00 μ.μ.
Ιστορίες πασπαλισμένες με μουσική και ζάχαρη

Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δώσ' της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι ν' αρχινίσει

Ο Θοδωρής Ίντας ανοίγει το σακούλι του και θα μοιραστεί μαζί σας παραμύθια πασπαλισμένα με μουσική και ζάχαρη για να καλωσορίσουμε την Άνοιξη. Ιστορίες που ακούστηκαν στις άκρες του κόσμου, αλλά και σε γωνιές τούτου του τόπου, του ελληνικού. Ιστορίες που σκορπίζουν μηνύματα σε όλους όσους τεντώσουν τα αυτιά τους και ανοίξουν την καρδιά τους.

Αφήγηση: Θοδωρής Ίντας
Σάββατο 06/5 στις 9:00μ.μ
"the unsound mind"

Οι unsound mind είναι ένα ηλεκτροακουστικό ντουέτο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το χειμώνα του 2016, αποτελούμενο από τους Μιχάλη Καραγιάννη: κιθάρα, λούπες, σύνθεση Λουκά Γιαννακίτσα: κοντραμπάσο

Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενα ταξίδι ανάμεσα σε είδη όπως ambient, trip hop, jazz, drum and bass, post rock με όχημα τη μαύρη ψυχεδέλεια.
Πέμπτη 11/5 στις 9:00μ.μ.
Yakamoz trio

Βραδιά με τραγούδια της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου

«Όταν το φεγγάρι καθρεφτίζεται στο νερό μοιάζει με χιλιάδες μικρά ψαράκια που χορεύουν. Στα τούρκικα υπάρχει μια λέξη γι’ αυτό: γιακαμόζ (yakamoz)» [Fatih Akin, Im Juli, (2000)]. Με το ρεπερτόριό του, το σχήμα Yakamoz trio ταξιδεύει στα κύματα κι αφουγκράζεται τους ήχους του πελάγους καθώς περιπλανιούνται μέσα στον χρόνο. Από τη μια τα παράλια της Ιωνίας, της χερσονήσου της Ερυθραίας, και από την άλλη το Ανατολικό Αιγαίο. Ήχοι γνώριμοι και οικείοι, που παντρεύουν τις δυο γλώσσες των περιοχών αυτών...

Ευαγγελία Χαλδαιάκη: φωνή, κρουστά
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ούτι, φωνή
Αναστάσιος Κούρλιος: πολίτικη λύρα

Παρασκευή 12/5 στις 9:00μ.μ.
Γιώργος Μαυρομανωλάκης/Χαρούλα Τσαλπαρά

Η Χαρούλα Τσαλπαρά και ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης σε μια παράσταση συνομιλίας μεταξύ Ουτιού και Πιάνου. Μια παράσταση στην οποία ενώνονται ο παλιός με το νέο και ο παραδοσιακός με τον σύγχρονο ήχο, με κομμάτια από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός συνόρων, καινούργιες συνθέσεις και δημιουργία επί σκηνής!Σάββατο 13/5 στις 9:00μμ
ΙΧΩΡ με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη

Η μουσική αντικαθιστά τη χαμένη μαγική αίσθηση του κόσμου. Είναι ύστατη προσπάθεια για την έκσταση, γι’ αυτό λειτουργεί ως τελετουργία, κάθαρση'' Οι ''ΙΧΩΡ'' αποδίδουν συνθέσεις βασισμένες στην ινδική κλασική μουσική, καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στη μουσική τους είναι ευδιάκριτη και η επιρροή τους από τη μεσογειακή και ελληνική παράδοση.

Δημήτρης Ρουμελιώτης: σιτάρ
Leonardo Zada: κρουστά 
Δανάη Ρουμελιώτη: βιολί 
Λυδία Ρουμελιώτη: κανονάκι

Κυριακή 14/5 στις 9:00μ.μ.
Τελευταίο Γράμμα-Μουσικό - θεατρική Παράσταση 

Η αρχή σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος, σωστά;
Ό,τι ξεκινά τελειώνει…
Τότε γιατί ξεκινά;

Το “Τελευταίο Γράμμα” είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που προέκυψε μέσα από μια αναζήτηση γύρω από την έννοια του τέλους και του χρόνου.

Περιλαμβάνει video art και πρωτότυπες μουσικές της ομάδας, παραδοσιακές μουσικές από την Αρμενία (κιθάρες, μπάσο, φλάουτο, φλογέρα, αρμένικη duduk, κρουστά, πλήκτρα), ποιήματα και κείμενα της ομάδας και των Μ. Αναγνωστάκη, Δ. Χατζή, Ν. Χουλιαρά, Α. Χιόνη, Κ. Καρυωτάκη, Α. Πόρτσια και Καλντερόν ντε λα Μπάρκα.

Διάρκεια: 100′
Συλλογικά, αδιαμεσολάβητα, αντιεμπορευματικά, για την αμεσότητα τέχνη.
Περισσότερα: taxidixwrisxarti.espiv.net

Παρασκευή 19/5 στις 9:00μ.μ.
EPIPHANY

Kontrafouris/Noiti/Papadopoulos
Ενοποιώντας αντιθέσεις, τον ήχο και την ιδεολογία στην τέχνη του 21ου αιώνα με βάση τα αντιφατικά συναισθήματα που γεννιούνται μέσα μας από τον κόσμο του σήμερα, πέρα από το φαίνεσθαι. Μια φυσική, ψυχική και αισθητική ανάγκη καλλιτεχνών που αισθάνονται την συγκίνηση της διαφορετικότητας και την ανισοτιμία της μεταφρασμένης γλώσσας. Τρεις καλλιτέχνες που παίζουν σε διαφορετικά επίπεδα, εκφράζονται μέσα από τους δυνατούς στίχους του ροκ και την αυτοσχεδιαστική ελευθερία της τζαζ. Ἐνα καλλιτεχνικό μανιφέστο που φέρει κοντά ετερόκλητες σκέψεις και κινεί την αποδέσμευση απο προκαταλήψεις.

Γιώργος Κοντραφούρης: organ/ synth
Σοφία Νοητή: φωνή
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο

Σάββατο 20/5 στις 9:00μ.μ.
Ακουστικό Κουαρτέτο

Τραγούδια και οργανικοί σκοποί από την Μικρά Ασία, το Ανατολικό Αιγαίο, την Θράκη και την Μακεδονία.

Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, φωνή
Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά


Κυριακή 21/5 στις 9:00μ.μ.
Kolida Babo Duet

Μουσικό project των Χάρη Π και Σωκράτη Β, του οποίου έναυσμα αποτέλεσε το έθιμο "κόλιντα μπάμπω" στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. *

Στα τέλη του 2016 κυκλοφόρησαν τον ομώνυμο δίσκο τους που περιέχει αναφορές στη παράδοση αλλά και στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής με jazz, σε ένα μείγμα που συνδυάζει ενορχηστρωτικά, από το αρμενικό ντουντούκ και το κλαρίνο ως το άλτο και σοπράνο σαξόφωνο με το Moog synthesizer. Πρόσφατα επιλέχθηκαν ως η ελληνική μουσική εκπροσώπηση στη Biennale νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου 2017.

*Το "κόλιντα μπάμπω" είναι έθιμο στο νομό Πέλλας. Kάθε προπαραμονή Χριστουγέννων σε πόλεις και χωριά ανάβουν φωτιές και φωνάζουν "κόλιντα μπάμπω". Η φράση σημαίνει “Κάλαντα στη γιαγιά”. Ήταν η μέρα που γράφτηκε το πρώτο τραγούδι μας.

Πέμπτη 25/5 στις 9:00μ.μ.
Another One Acoustic Duet + One
Ο Ρένος Λουφάκης και ο Κώστας Σιδηροκαστρίτης είναι ένα ακουστικό ντουέτο που διασκευάζει παλιά αλλά και σύγχρονα τραγούδια από την folk και pop σκηνή. Με τη συνοδεία του Νίκου Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, θα παίξουν τραγούδια των: Van Morrison, Nick Drake, Glen Hansard, Coldplay κ.α..

Ρένος Λουφάκης: ακουστική κιθάρα
Κώστας Σιδηροκαστρίτης: ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή

Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπαναΣάββατο 27/5 στις 9:00μ.μ.
Yaxoglou/Boukalis/Sidirokastritis
Αφιέρωμα στον Charlie Haden
Ο Κώστας Γιαξόγλου στο πιάνο, ο Χρυσόστομος Μπουκάλης στο κοντραμπάσο και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τυμπανα,συναντιούνται , σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό της τζαζ, συνθέτη, bandleader και κοντραμπασίστα Charlie Haden. Κομμάτια του ίδιου του συνθέτη, jazz standards αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις των δυο μουσικών που απηχούν το σύμπαν του Haden.


Κυριακή 28/5 στις 8:30μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ


Πόσο μπορεί να κρατήσει το όνειρο του γυρισμού; πόσο η λησμονιά να σβήσει τις αναμνήσεις; Διαχρονικά φερόμενοι μέσα στα όνειρά τους, ο κ. Μανώλης και το Κατερινιώ θυμούνται! Μία παράσταση σε δύο εκτελέσεις: η καθημερινότητα, η ευαισθησία, τα πάθη του σήμερα προετοιμάζουν μία δεύτερη μαρτυρία -σαν επιστρέφων Οιδίποδας- της ανάμνησης του χαμένου παραδείσου, το λαχταριστό όνειρο του γυρισμού, τη ζωή, τον έρωτα, την ξενιτιά, τα δεινά του πολέμου.


Στις κούκλες παίζουν τα «ΚΟΥΚΛΟΝΗΜΑΤΑ»:
Σοφία Δελλαπόρτα
                                                                                   Γιάννης Φώτης


Την παράσταση συνοδεύουν μουσικά οι «ΠΟΖΑΥΛΙ»:
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: τζουρομπούζουκο, ούτι
Μαρία Μανώλη: ακορντεόν
Γιώργος Χριστοδούλου: κιθάρα


σε όλες μας τις εκδηλώσεις είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά